Trainingen zelfredzaamheid en woonvaardigheden

Deze trainingen bereidt de deelnemer voor op zelfstandig(er) wonen. Bijvoorbeeld: hoe maak je contact met je buren en hoe kom je rond?

Training bijzondere buurtgenoten'

Wie ‘op zichzelf' wil wonen, moet over een aantal basisvaardigheden beschikken. De training ‘Bijzondere buurtgenoten’ bereidt de deelnemer voor op zelfstandig(er) wonen.

 Aan bod komt:

 • Hoe run je het dagelijkse huishouden op een plezierige, gezonde en veilige manier?

 • Hoe maak je contact met je buren?

 • Hoe raak je vertrouwd met de buurt waarin je woont?

 • Hoe kom je rond met je geld?

 • Hoe zie je er verzorgd uit? 

 • Hoe kan je op een gevarieerde en gezonde manier eten?

Het accent in de training ligt op praktische vaardigheden. Er zijn 8 modules beschikbaar. Voor de training kan iemand daar 5 modules uit kiezen. Zo stemmen we af op de behoefte van de deelnemer. Elke module bestaat uit oefeningen en opdrachten. Na afronding van een module krijgt de deelnemer een certificaat.

Doelgroep

Het trainingsmateriaal is vooral gericht op mensen met een (licht) verstandelijke beperking.

Resultaat

De deelnemer versterkt zijn zelfredzaamheid rond het verzorgen van het huishouden. Hij ziet er verzorgd uit, leert omgaan met veiligheidsrisico’s en rond komen van zijn leefgeld, zakgeld of inkomen.

Basistraining 'koken'

In deze training leert de deelnemer van professionele koks en begeleiders de basisbeginselen van het koken. Zo kan iemand eenvoudige maaltijden klaarmaken. De kennis en vaardigheden die de deelnemer opdoet, vergroten het zelfvertrouwen in de keuken. De inhoud van de training en de begeleiding is aangepast aan de doelgroep. In de training besteden we onder andere aandacht aan hygiëne in de keuken, keukenmaterialen, eenvoudige snij- en kooktechnieken en warenkennis.

Duur

10 dagdelen (totaal 10 weken)

 Doelgroep         

 • (licht) verstandelijke beperking (18+)

 • GGZ en MO extramuraal

 • Langdurige GGZ

Resultaat

De deelnemer heeft de basisbeginselen van het koken geleerd en kan een eenvoudige maaltijd koken. De deelnemer is zelfredzamer in het voeren van een huishouden.

Vul je postcode of adres in en vind Pameijer bij jou in de buurt.

Ondersteuning

Doelgroep

Neem contact op

Wilt u contact met uw accountmanager voor uw gemeente? Vul de postcode in.

010 - 271 00 00

Ook leuk om te lezen

 1. Pameijer start MO opvang in Schiedam

  Op woensdag 7 juni opende de Schiedamse wethouder Patricia van Aaken de nieuwe MO locatie Westvest.

  Lees verder
 2. Onderzoek onderstreept positief effect Buurtcirkel

  Deelnemers van een Buurtcirkel ervaren een netwerkuitbreiding en een verrijking van hun leven. Dit heeft een positieve invloed op hun emotioneel welbevinden en kan sociaal isolement tegengaan. Ook ontstaat er een vorm van ‘samenredzaamheid’: mensen helpen elkaar. Professionele ondersteuning blijft echter ook nodig. Dit concludeert onderzoeksbureau Risbo in ‘Netwerken in de buurt. Een onderzoek naar het nieuwe zorgconcept Buurtcirkel’.

  Lees verder
 3. Pameijer opent deuren tijdens Week van Zorg en Welzijn

  In de week van 13 tot en met 18 maart opent Pameijer haar deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in wat Pameijer doet in de buurt. Van wonen en werken met ondersteuning tot ruimte voor ontmoeting en persoonlijk advies bij schulden- of andere problematiek.

  Lees verder

Houd mij op de hoogte

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van veranderingen in de zorg
en ander nieuws over Pameijer.