“Alle cliënten hebben dezelfde behoefte: contact

Net als iedereen moest Michel vanwege corona ineens thuisblijven. In Hellevoetsluis woont hij alleen. Toch heeft hij zich niet verveeld dankzij Samen Online. Dit is een online plek waar cliënten met elkaar praten, leuke dingen doen en aan hun ontwikkeling werken. 

Dat hij niemand meer zag door de corona-maatregelen, vond Michel het moeilijkst. “Ik moet mensen om me heen hebben. Gelukkig ontdekte ik op de website van Pameijer al snel Samen Online. Hier ontmoette ik allemaal cliënten met dezelfde behoefte als ik: persoonlijk contact.” Precies daarom heeft Pameijer heel snel Samen Online ontwikkeld voor haar cliënten en hun verwanten.

Samen oplossingen bedenken

Op Samen Online kunnen cliënten digitaal samenkomen in het Open Huis. Onder begeleiding van twee ervaringsdeskundigen voeren ze gesprekken. Michel heeft hier inmiddels een vast groepje cliënten om zich heen verzameld. “We komen zoveel mogelijk samen. Liefst elk dag twee keer. We beginnen met het doornemen van de dag. Iedereen is heel open en zit met dezelfde dingen. We praten daar met elkaar over en proberen oplossingen te bedenken.”

Nieuwe vriendschap

Michel hoopt dat Samen Online blijft bestaan. “Binnen ons groepje is online een nieuwe vriendschap ontstaan. Dat willen we behouden. We maken al plannen om met de groep bij elkaar te komen als dat straks weer kan. Wat we nu al doen is samen koken. Dat doen we 1 of 2 keer per week met maximaal 3 mensen. We houden ons natuurlijk goed aan alle regels.”

Samen zingen klinkt voor geen meter

Op Samen Online heeft Pameijer verschillende cursussen en activiteiten gezet. Die helpen cliënten om fit en gezond te blijven, om te leren en zichzelf te ontwikkelen en om te ontspannen en creatief bezig te zijn. “Ik doe mee aan yoga en tekenen”, zegt Michel. “En elke zondag gaan we samen zingen. Het klinkt voor geen meter maar het is geweldig. Alleen maar lachende gezichten. Daar doe je het toch voor?”

Grootste wens? Biertje en tosti op het terras

Dankzij beeldbellen kan Michel ook met zijn begeleiders blijven praten. En één keer per week doen ze dat tijdens een wandeling. Toch hoopt hij snel meer mensen echt te gaan zien. “Gelukkig worden de regels steeds wat soepeler. Mijn grootste wens? Op een terrasje te zitten met een biertje en een tosti. Liefst samen met mijn kinderen. En dan hoop ik voor het eerst mijn pasgeboren kleinzoon vast te kunnen houden.”

Het resultaat

Dit heeft Michel nu al bereikt

  1. Nieuwe vriendschappen gesloten
  2. Digitale vaardigheden ontwikkeld
  3. Goede gesprekken hebben
  4. Meer bewegen en creatieve dingen doen