Ali: “We willen taboes doorbreken”

Ali (24 jaar) is acteur bij Theater Babel in Rotterdam. Hij speelt een prachtige rol in Romeo en Julia. Deze aangrijpende voorstelling gaat over de vraag: Mag je houden van wie je wilt houden? De samenleving beïnvloed namelijk onze liefdeskeuzes en mogelijkheden. Vooral als je anders bent. “Zwaar onterecht!”, vindt Ali.

Als kind wilde Ali zanger worden. Dat lukt niet zo goed. Ali’s begeleider stelde hem voor om een kijkje bij Theater Babel te nemen. “Dat is inmiddels zes jaar geleden. Nu ben ik hier nog steeds. Acteren vind ik helemaal te gek”, zegt Ali enthousiast.

Taboes

Ali speelt op dit moment in Romeo en Julia. “De voorstelling gaat over liefdes, keuzes en mogelijkheden in het leven als je anders bent. Bijvoorbeeld omdat je een beperking hebt. Of een ander geloof. Of je houdt van iemand van hetzelfde geslacht. Dat zijn nog altijd taboes in onze samenleving”, vertelt Ali. Maar hij ziet het probleem niet. “Laat mensen toch gewoon hun ding doen.”

Gegroeid

De acteurs van Romeo en Julia proberen de voorstelling steeds beter te maken. Elke week werken ze daar keihard aan. Ali: “Vergeleken met de eerste voorstelling ben ik enorm gegroeid. Eerste dreunde ik mijn tekst gewoon op. Nu klinken mijn woorden veel natuurlijker. Dat komt veel beter over bij het publiek.”

Persoonlijke verhalen

In Romeo en Julia vertellen de acteurs ook persoonlijke verhalen. Zo praat Ali over een operatie die hij als kind kreeg. “Dat ging mis. Daardoor kreeg ik een beperking. Ik was zelfs een half jaar blind. Nog steeds ben ik slechtziend.” Daarnaast vertelt Ali over een onbeantwoorde liefde. “Ik was stapelgek op iemand. Zij niet op mij. Dat werkte dus niet. Ik was daar heel verdrietig over.” Op het podium vertelt Ali hoe hij zijn beperking en onbeantwoorde liefde heeft geaccepteerd. En dat hij daardoor weer vooruit kan in het leven. “Ik hoop dat mijn verhaal andere mensen inspireert.”

"De voorstelling is aangrijpend. Je gaat erover nadenken."

Meer gelijkheid

“Onze regisseur vindt het belangrijk om taboes te doorbreken. Daar ben ik het helemaal mee eens”, gaat Ali verder. “De voorstelling is aangrijpend. Je gaat erover nadenken. Hopelijk ontstaat daardoor een beetje meer gelijkheid in onze samenleving. Mensen moeten vooral komen kijken”, moedigt Ali iedereen aan.

Meer informatie

Romeo en Julia is tot en met maart 2023 te zien. Kijk op www.theaterbabelrotterdam.nl/theater/theater-babel-speelt-romeos-en-julias voor de speeldata. Hier kun je ook de tickets reserveren.