‘Ik kijk vooral naar wat wél mogelijk is’

Door corona zit Eelco veel alleen thuis. Daarom heeft hij het in huis extra gezellig gemaakt met kerstversiering. ‘Het zijn dit soort kleine dingen die het doen’, zegt Eelco. ‘Je kan gaan zitten sippen, maar ik kijk vooral naar wat wél mogelijk is. Dat heb ik wel geleerd in dit rare jaar.’

Eelco is wat gevoeliger om ziek te worden en daarom extra voorzichtig. ‘Ik denk goed na bij alles wat ik doe en ben veel alleen thuis. Dat geeft soms een opgesloten gevoel. Omdat ik graag wandel, spreek ik daarom met mijn vader, vrienden en begeleiders vaak buiten af.’

Eelco mist het echte contact

Eelco mist vooral het echte contact. Vrienden in de buurt ziet hij wel, maar collega’s spreekt hij vooral online. Zijn tweelingbroer woont in Brabant. Dat is lastig voor hem. Eelco: ‘De reistijd en maatregelen maken het moeilijk om bij elkaar te zijn. Deze zomer zag ik hem voor het laatst.  We spreken elkaar nu vooral via whatsapp en via beeldbellen.

Vindingrijk ben je samen

Eelco sprak zijn begeleiders dit jaar wat vaker dan normaal over de situatie met corona en wat het met hem deed. Ze gaven hem ook praktische tips. ‘Mijn begeleiders leerden me bijvoorbeeld online boodschappen doen. En als ik toch naar de supermarkt wil, dat ik dan vooral in de ochtend moet gaan. Dan is het veel rustiger. Ik kon mijn begeleiders ook wat leren. Ik vertelde ze hoe ik zelf dingen had opgelost. Daar konden zij wel wat mee. Tja, vindingrijk ben je samen hè!’, lacht Eelco.

Sneller tevreden

Eelco merkt dat hij de kleine dingen in het leven meer is gaan waarderen. ‘We mogen nog steeds een hoop dingen niet. Ik heb geleerd om te kijken naar wat wél kan. Je moet het alleen even opnieuw uitvinden’, besluit Eelco.

Het resultaat

Dit heeft Eelco nu al bereikt

  1. Positief kijken naar lastige situaties.
  2. Zelf vindingrijke oplossingen bedenken
  3. Digitale vaardigheden ontwikkeld