Vindingrijk: deelnemers Buurtcirkel ontmoeten elkaar digitaal

De fysieke Buurtcirkel bijeenkomsten kunnen op dit moment niet doorgaan. Gelukkig kan de Buurtcirkel wel digitaal plaatsvinden, zodat deelnemers met elkaar in contact blijven. De cliënten voeren nu video-groepsgesprekken via beeldbellen.

Het zijn lastige tijden momenteel, met corona. Fysieke buurtcirkels kunnen niet doorgaan. Bij veel deelnemers staat de hele dagindeling op z’n kop en dan kan het soms moeilijk zijn om contact te onderhouden als je elkaar niet kunt ontmoeten. Gelukkig zijn er in deze tijd veel mogelijkheden om toch contact met elkaar te hebben.

De app-groep die de meeste Buurtcirkels hebben aangemaakt kan juist in deze tijd een belangrijk verbindend medium zijn. Deelnemers posten gezellige filmpjes en grapjes en reageren op elkaar. Zo hebben ze toch het gevoel dicht bij elkaar te zijn.

buurtcirkel-corona.jpg

Op de Buurtcirkel app is Mirjam Velthuizen-van Kampen (Buurtcirkelcoach Nesselande en Prins Alexander) een ‘video-challenge’ begonnen: om de beurt zet iemand een filmpje op de app met wat hij of zij die dag aan het doen is. Behalve contact geeft dat ook een positief gevoel, ook door de complimentjes die er op de filmpjes volgen. De volgende opdracht was: maak een foto van iets dat in je huis staat en waar je blij van wordt. Niet elke deelnemer doet hier aan mee maar het levert toch leuke momenten op. Via de app worden ook afspraken gemaakt om met twee personen even een wandelingetje te maken.

Via beeldbellen hebben ze nu video-groepsgesprekken op de tijd dat ze normaal een Buurtcirkel bijeenkomst hebben. Dat was de eerste keer lastig om in te stellen, maar met de hulp van een handige vrijwilliger komen ze een heel eind. Bijgaand een foto van een online bijeenkomst. Verder bellen de vrijwilligers en de Buurtcirkelcoach wekelijks een keer met alle deelnemers. Op die manier  proberen ze de deelnemers te stimuleren om ook elkaar te bellen en contact met elkaar te onderhouden.

Een vrijwilliger heeft de hele groep een kaartje gestuurd. Als reactie hierop stelde een deelnemer voor om allemaal een kaartje voor elkaar te maken. Zo proberen ze er het beste van te maken en natuurlijk hopen ze elkaar snel weer ‘live’ te zien maar gelukkig kan de Buurtcirkel ook nu iets voor de deelnemers betekenen.

Vertel het door