Feestelijke opening van nieuwe gymzaal OC Metronoom

2 mei 2023

Dinsdag 25 april opende ontwikkelcentrum Metronoom officieel hun nieuwe gymzaal met beweeg- en ontdekhoek. Deze speciale gymzaal is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van stichting DaDa.

Spelenderwijs leren

Op ontwikkelcentrum (OC) Metronoom komen ongeveer 30 kinderen. Het is voor veel van deze kinderen moeilijk om in een schoolse setting tot leren te komen. Zij profiteren van veel nabijheid en leren vooral spelenderwijs. Het spelenderwijs leren wordt gestimuleerd door een omgeving te creëren en activiteiten aan te bieden, waarin kinderen zoveel mogelijk ervaring opdoen en op ontdekking kunnen gaan. De groepen en begeleiding zijn hier op ingesteld.

Bewegen helpt

Vanuit beweging komen deze kinderen makkelijker tot leren. Bewegen helpt om in de juiste alertheid te komen. Bewegen helpt ook om stress, die voorkomt uit onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid te reguleren. Daarnaast heeft bewegen een zeer positieve invloed op gedragsproblemen. Nog belangrijker is misschien wel het feit dat kinderen met een beperking veel minder beweging aangeboden krijgen dan andere kinderen, terwijl problemen zoals obesitas juist bij deze doelgroep veel voortkomt. Daarom speelt bewegen een grote rol in het dagprogramma.

Cognitieve uitdagingen

Het was dan ook een grote wens om de bestaande gymzaal aan te passen tot een uitdagende en veilige ontdek- en beweegzaal. Een ruimte waar kinderen motorisch, cognitief en zintuigelijk uitgedaagd worden om verder tot ontwikkeling te komen. Bij de ontwikkeling van de zaal is samengewerkt met de fysiotherapeut, diverse leveranciers en ervaren pedagogisch medewerkers. Er is gekozen voor visueel interessante materialen met een natuurlijke uitstraling. Er is veel te ervaren op het gebied van tast en beweging en ongemerkt worden er cognitieve uitdagingen aangeboden.

Kinderen bedanken Stichting DaDa

De manager van OC Metronoom opende de gymzaal officieel. Daarbij aanwezig was het bestuurslid van Stichting DaDa. Deze stichting maakte de nieuwe gymzaal mede mogelijk door het te sponsoren. De bestuurder ontving een schilderij van alle kinderen van OC Metronoom om hiervoor te bedanken.

Vertel het door