Tijdens deze opleiding werkt de deelnemer aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij leert hoe hij zijn ervaring als cliënt in de psychiatrie en/of verslavingszorg kan inzetten om anderen professioneel te ondersteunen.
Persoonlijke kracht
Het eerste half jaar leert de deelnemer om persoonlijke kracht te benoemen en in te zetten. En krijgt inzicht in het Nederlandse zorgsysteem en actuele opvattingen in de psychiatrie. Hij ontwikkelt de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige. In het tweede half jaar voert de deelnemer op een werklocatie taken uit die horen bij een ervaringsdeskundige. Hij krijgt begeleiding vanuit de werklocatie.
Certificaat
Na afloop van de opleiding ontvangt de deelnemer een certificaat (met uitstroomadvies) als ervaringsdeskundige. Met dit certificaat kan hij solliciteren op vacatures als ervaringsdeskundige. Of kiezen voor een reguliere vervolgtraining, bijvoorbeeld om een MBO-diploma te halen.
Duur
1 jaar (fulltime).
Doelgroep
Mensen met cliëntervaring in de psychiatrie en/of verslavingszorg, die ver gevorderd zijn in hun herstelproces:
GGZ en MO extramuraal
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Resultaat
Deelnemer kan zijn ervaring als cliënt in de psychiatrie en/of verslavingszorg inzetten om anderen professioneel te ondersteunen.
Ieder mens heeft recht op zelfontwikkeling en een leven lang leren. Voor mensen met een beperking is dit echter nu (nog) niet vanzelfsprekend. Daarom hebben zes zorgorganisaties het initiatief genomen om de Academie voor Zelfstandigheid door te ontwikkelen tot een coöperatief brandpunt voor talentontwikkeling.