Iemand trekt een aantal maanden op met een ervaringsdeskundig. Tijdens de gesprekken werkt de cliënt aan herstel en eigen regie. Het geeft hoop en motivatie.
Voor wie
Voor volwassenen - GGZ en/of verslavingsachtergrond - die actief en doelgericht willen werken aan hun herstel. Bijzonder geschikt voor overgangssituaties, bijvoorbeeld als iemand op een wachtlijst staat voor ondersteuning, gaat verhuizen of (weer) gaat werken.
Ondersteuning
Een individueel traject van 7 tot 26 weken met wekelijks een afspraak van 1,5 uur met een ervaringsdeskundige. Hij luistert en denkt mee, versterkt hoop en motivatie en is een rolmodel dat kan bemoedigen. De ondersteuning is gericht op herstel en eigen regie en sluit aan op iemands voorkeur en tempo. Het gaat bijvoorbeeld om weer actief worden, werken aan een dagritme of uitbreiden van het sociaal netwerk. De plek van ondersteuning kan variëren: bij iemand thuis of samen eropuit om bijvoorbeeld (de omgeving van) een toekomstige woonplek te verkennen. Aan het eind van het traject onderzoekt de ervaringsdeskundige met de cliënt - en zo nodig met de arrangeur - de behoefte aan en mogelijkheden voor verdere herstelondersteuning.
Resultaat
Begrip en steun van en identificatie met de ervaringsdeskundige, waardoor het herstelproces in werking treedt. Deelnemers zetten stappen op weg naar (meer) zelfredzaamheid en gewenste sociale rollen. Ze blijven tijdens het wachten/in de overgangsfase actief en zijn beter voorbereid op een eventuele nieuwe situatie.
Neem contact op
Heb je een vraag? Wil je advies? Bel of mail gerust. Of laat je door ons bellen of mailen.
Ieder mens heeft recht op zelfontwikkeling en een leven lang leren. Voor mensen met een beperking is dit echter nu (nog) niet vanzelfsprekend. Daarom hebben zes zorgorganisaties het initiatief genomen om de Academie voor Zelfstandigheid door te ontwikkelen tot een coöperatief brandpunt voor talentontwikkeling.