Kwartiermaken voor herstel

Iemand trekt een aantal maanden op met een ervaringsdeskundig. Tijdens de gesprekken werkt de cliënt aan herstel en eigen regie. Het geeft hoop en motivatie.

Voor wie

​Voor volwassenen - GGZ en/of verslavingsachtergrond - die actief en doelgericht willen werken aan hun herstel. Bijzonder geschikt voor overgangssituaties, bijvoorbeeld als iemand op een wachtlijst staat voor ondersteuning, gaat verhuizen of (weer) gaat werken.

Ondersteuning

​Een individueel traject van 7 tot 26 weken met wekelijks een afspraak van 1,5 uur met een ervaringsdeskundige. Hij luistert en denkt mee, versterkt hoop en motivatie en is een rolmodel dat kan bemoedigen. De ondersteuning is gericht op herstel en eigen regie en sluit aan op iemands voorkeur en tempo. Het gaat bijvoorbeeld om weer actief worden, werken aan een dagritme of uitbreiden van het sociaal netwerk. De plek van ondersteuning kan variëren: bij iemand thuis of samen eropuit om bijvoorbeeld (de omgeving van) een toekomstige woonplek te verkennen. Aan het eind van het traject onderzoekt de ervaringsdeskundige met de cliënt - en zo nodig met de arrangeur - de behoefte aan en mogelijkheden voor verdere herstelondersteuning.

Resultaat

​Begrip en steun van en identificatie met de ervaringsdeskundige, waardoor het herstelproces in werking treedt. Deelnemers zetten stappen op weg naar (meer) zelfredzaamheid en gewenste sociale rollen. Ze blijven tijdens het wachten/in de overgangsfase actief en zijn beter voorbereid op een eventuele nieuwe situatie.

Neem contact op

Heb je een vraag? Wil je advies? Bel of mail gerust. Of laat je door ons bellen of mailen.

Vul je postcode in.

Ook leuk om te lezen

 1. Ervaringsdeskundigheid centraal tijdens ‘Meet the Expert’

  Op maandag 12 december gaf +Vijf, onderdeel van Pameijer, presentaties over de kracht van ervaringsdeskundigheid tijdens het festival ‘Meet te Expert’ in Antwerpen.

  Lees verder
 2. Start opleiding tot ervaringsdeskundige voor professionals

  Steeds meer medewerkers in de zorg die zelf ervaring hebben als cliënt in de GGZ willen deze ervaring professioneel in leren zetten. Zo kunnen ze cliënten vanuit een ander perspectief ondersteunen.

  Lees verder
 3. Pameijer test robotkat

  Robotkat Orange Tabby is sinds november 2015 in de Verenigde Staten op de markt en door Pameijer naar Nederland gehaald. Het doel is het stimuleren van contact en het uitlokken van actie-reactie bij kinderen met een ernstige meervoudige beperking.

  Lees verder

Hou mij op de hoogte

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van veranderingen in de zorg
en ander nieuws over Pameijer.