Onderzoek onderstreept positief effect Buurtcirkel

Deelnemers van een Buurtcirkel ervaren een netwerkuitbreiding en een verrijking van hun leven. Dit heeft een positieve invloed op hun emotioneel welbevinden en kan sociaal isolement tegengaan. Ook ontstaat er een vorm van ‘samenredzaamheid’: mensen helpen elkaar. Professionele ondersteuning blijft echter ook nodig. Dit concludeert onderzoeksbureau Risbo in ‘Netwerken in de buurt. Een onderzoek naar het nieuwe zorgconcept Buurtcirkel’.

Zorgconcept Buurtcirkel

Buurtcirkel, geïntroduceerd door Pameijer, is een zorgconcept waarin een groep kwetsbare mensen met ondersteuningsvragen elkaar op basis van hun talenten en krachten ondersteunt. Buurtcirkel is een afgeleide van KeyRing, een concept dat 22 jaar geleden in Londen ontwikkeld is. Inmiddels zijn er in Nederland 25 Buurtcirkels opgestart in de regio’s Rotterdam, Nissewaard, Drechtsteden, Nieuwe Waterweg-Noord en Arnhem.

Samenredzaam en meer zelfvertrouwen

De onderzoekers concluderen dat de groepsbenadering van het concept Buurtcirkel ervoor zorgt dat deelnemers meer contacten hebben en hun netwerk wordt uitgebreid. De coachende vorm van professionele begeleiding stimuleert deelnemers om ‘samenredzaam’ te worden op verschillende leefdomeinen. Afke Weltevrede (Risbo) licht toe: ‘De deelnemers koken met elkaar, helpen elkaar met het in elkaar zetten van een IKEA-kast, brengen boodschappen als de ander ziek is, leren elkaar hoe je een smartphone gebruikt, enzovoorts. Hun netwerk breidt uit en dat is van grote invloed op hun emotionele welbevinden. Bovendien leidt deelname aan een Buurtcirkel tot een vergroting van het zelfvertrouwen en eigenwaarde.’ Deelnemers van een Buurtcirkel ervaren een netwerkuitbreiding en een verrijking van hun leven, wat een positieve invloed heeft op hun emotioneel welbevinden en het tegengaan van sociaal isolement. 

Pameijer werkt inmiddels al weer vier jaar met het concept van Buurtcirkel. Productontwikkelaar Ingeborg Wegter: 'Buurtcirkel is een concrete toepassing van onze missie: werken aan eigen regie, talentontwikkeling en tijdelijkheid. Het is heel mooi dat we nu ook wetenschappelijk hebben vastgesteld dat Buurtcirkel een positieve invloed heeft op het welzijn van cliënten'.

Nieuwsgierig?

Interesse in het onderzoek? Kijk dan naar een samenvatting van de conclusies of download het hele rapport op de site van Risbo. Of neem direct contact op met Pameijer via Ingeborg.wegter@pameijer.nl.

Vertel het door