Diversiteitstool bevordert bewustwording en wederzijds begrip

Pameijer heeft het afgelopen jaar een diversiteitstool voor medewerkers ontwikkeld. Deze tool, die bestaat uit een e-learning en een digi-boek, geeft medewerkers kennis en praktische handvatten in het omgaan met verschillen in leeftijd, sekse en gender, seksualiteit, etniciteit, religie en gezondheid. Als belangrijke voorwaarde om echt contact te kunnen maken met de ander.

Persoonlijke verhalen

De e-learning is opgebouwd uit digitale kamers, waarin mensen aan de hand van voorwerpen hun eigen verhaal vertellen. Deze mensen hebben allemaal iets te maken met Pameijer. Bijvoorbeeld omdat ze er werken. Of omdat ze ondersteuning krijgen of er als familie betrokken zijn. In iedere kamer vind je informatie, inspiratie, verhalen en tips over hoe om te gaan met diversiteit.

Wederzijds begrip

Dankzij verhalen leren we elkaar begrijpen. Daarom zijn verhalen zo belangrijk als het gaat over diversiteit. Dankzij verhalen leren we hoe prachtig het is dat iedereen anders is. En hoe het voelt om even iemand anders te zijn. Maar óók dat we meer op elkaar lijken dan we soms denken.

Praktijksituaties

Er komen verschillende praktijksituaties aan bod. Bijvoorbeeld samenwerken met verwanten uit diverse culturen, omgaan met taalverschillen, omgaan met pesten vanwege iemands seksuele identiteit. Maar ook: hoe kun je als team via werving, selectie en doorstroming werken aan diversiteit op de werkvloer?

foto-7-Saskia.jpeg

Feiten en cijfers

Het digi-boek bevat de feitelijke informatie uit de e-learning, aangevuld met achtergronden. Informatie die actueel en relevant is voor het werk van (zorg)medewerkers. In de vorm van filmpjes, links naar handige websites, documentatie en concrete tips. Handig om onderweg iets op te zoeken via telefoon of tablet.

Onderwerpen bespreekbaar maken

De diversiteitstool is ontwikkeld voor medewerkers, maar biedt ook veel voor cliënten en verwanten. Het helpt om woorden te geven aan onderwerpen die soms lastig zijn om te bespreken. Zoals liefde en seksualiteit, medezeggenschap en de kwaliteit van het contact met de ondersteuners.

Beschikbaarheid

De diversiteitstool wordt opgenomen in de nieuwe digitale leeromgeving van Pameijer. Het digi-boek wordt in de toekomst ook voor externen beschikbaar gemaakt. Dit gebeurt naar verwachting eind 2018.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de diversiteitstool? Of over andere projecten waarbinnen Pameijer werkt aan diversiteit? Neem dan contact op met Aziza Sbiti.

Vertel het door