De Koning en minister Schouten op bezoek bij een Pameijer werkproject

23 februari 2023

Koning Willem-Alexander en minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen bezochten woensdag 22 februari zorglocatie de State Hillegersberg in Rotterdam. Het werkbezoek stond in het teken van het programma Simpel Switchen en ervaringen uit de praktijk. Op de State Hillegersberg hebben mensen met een beperking, begeleidt door leerwerkcoaches van Pameijer, een werkplek in de horeca en de zorg.

Flexibel wisselen tussen uitkering en werk

De Koning liet zich informeren over het programma Simpel Switchen. Simpel Switchen wil de drempels verlagen zodat mensen met een beperking makkelijker de stap kunnen zetten van dagbesteding naar werk, en andersom als het (even) niet lukt. Financiële onzekerheden moeten worden weggenomen. Doel is dat iedereen kan meedoen op de plek die op dat moment het beste bij diegene past, of dat nou (vrijwilligers)werk, beschut werk of dagbesteding is.

Werken maakt trots

Koning Willem-Alexander en minister Schouten werden ontvangen door Robert. Ze spraken met hem over de switch die hij maakte van dagbesteding naar een werkervaringsplaats. Intussen heeft hij een betaalde baan bij MacCreanor Lavington Architects. Hij voelt zich daar als een vis in het water en vertelt: “Niemand had gedacht dat ik ooit een betaalde baan zou krijgen.” Robert heeft een vorm van autisme en een verstandelijke beperking. Maar dat belemmert hem niet. Trots vertelde hij, samen met zijn jobcoach, hoe zo ver is gekomen en wat er voor nodig was om de overstap te maken.

ZMK_MINAPP_SimpelSwitchen_set2-8.jpg
Robert en jobcoach Alies in gesprek met de Koning en minister

Begeleiding is belangrijk

Zijn werkgever en jobcoach Alies vertellen over de begeleiding die Robert krijgt. Zijn werkgever is enthousiast: “We hebben samen met Robert en de jobcoach van Pameijer een takenpakket opgesteld. Robert helpt bij het opruimen van de keuken, planten water geven en voorraden aanvullen. Robert heeft zich snel ontwikkeld tot vaste waarde in het bedrijf en hij wordt alom gewaardeerd door zijn collega’s.” Maandelijks heeft de jobcoach contact met Robert over hoe het gaat. De werkgever kan ook altijd contact opnemen, mocht er iets zijn.

In kleine stapjes werken aan zelfvertrouwen

De Koning en minister toonden zich geïnteresseerd in de aanpak van Pameijer en de ervaringen van de medewerkers. Onder de naam ‘Pameijer Werkt’ organiseert Pameijer veel werkprojecten in de regio Rijnmond. Pameijer Werkt kijkt altijd naar het unieke talent van mensen met een beperking en zorgt voor scholing en training op maat. Samen met bedrijven zoeken ze naar passende banen of zorgen ze voor nieuwe banen. Werkgevers krijgen ondersteuning om medewerkers in te werken en begeleiden. Bij Pameijer wordt zo in kleine stapjes gewerkt aan succeservaringen en aan versterking van het zelfvertrouwen van mensen met een beperking.

Een vak leren

Tijdens een rondleiding gingen de Koning en de minister in gesprek met medewerkers met een beperking die bij de State Hillegersberg in de Brasserie en de zorg werken. Ze vonden het spannend dat de Koning er was, maar vertelden ook graag over hun baan en waarom ze er blij mee zijn. De Koning benadrukte dat het belangrijk is wat ze doen, namelijk de zorg ontlasten en mensen blij maken met hun werk.
Buiten waren medewerkers aanwezig die leren voor het hoveniersvak en werken bij Groen Service, een ander werkproject van Pameijer. Trots lieten ze hun certificaat van de Brancheopleiding Assistent Groen zien aan de Koning. Enkele oud-cursisten die er waren, hebben nu een betaalde baan.

Hoe kan het switchen tussen dagbesteding en werk simpeler?

Ook spraken de Koning en de minister met medewerkers van zorgaanbieders Pameijer, Pluryn, Cordaan en vertegenwoordigers van Divosa, Ieder(in), de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de gemeenten Rotterdam en Amsterdam en enkele werkgevers van mensen met een beperking. Het gesprek gaat over dat talentontwikkeling tijd kost en dat het belangrijk is om te investeren in leertrajecten en werkervaringsplekken.

Boris van der Ham, voorzitter van de VGN, vertelde dat vanuit de gehandicaptenzorg steeds meer mensen de kans krijgen om door te stromen naar passende werkplekken in de maatschappij. Van der Ham: ‘Daar zijn we heel trots op, maar er moet nog veel meer gebeuren en daar werken we hard aan met elkaar.’ Arend Vreugdenhil, bestuurder van Pameijer, vulde aan: ‘Wij gunnen iedereen de kans om te werken naar vermogen. Dat dit kan, bewijzen we al jaren. Talenten bij ‘Pameijer Werkt’ doen waardevol werk en vervullen daarmee echt een rol in de samenleving.’

ZMK_MINAPP_SimpelSwitchen-11.jpg
Rondetafelgesprek met zorgaanbieders, gemeenten en werkgevers

Slotwoord minister

Tot slot bedankte minister Carola Schouten de medewerkers en werkgevers voor hun verhalen en het delen van hun dromen en wensen. Zij vertelde de aandachtspunten over Simpel Switchen mee te nemen in haar werk als minister.

Verslag door Pameijer Media

Bekijk hieronder het film-verslag dat de medewerkers van werkproject Pameijer Media van deze middag maakten.

Vertel het door