Aandacht voor ervaringsdeskundigheid op Jaarcongres Participatie en Herstel

Hoe kunnen mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid meedoen in de samenleving? Deze vraag stond centraal tijdens het Jaarcongres Participatie en Herstel, dat donderdag 17 november 2016 plaats vond in Amsterdam. Naast ontwikkelingen op het gebied van herstel en herstel ondersteunende zorg werd aandacht besteed aan het belang van ervaringsdeskundigen in de zorg en welzijn.

Ervaringsdeskundigen bij Pameijer

Bij Pameijer werken zo’n 50 ervaringsdeskundigen, in verschillende (betaalde) functies binnen de organisatie. Zij weten als geen ander hoe het is om uitgesloten te worden, bijvoorbeeld vanwege een psychische aandoening. En hebben ervaren hoe belangrijk werk is (geweest) in hun ontwikkel- of herstelproces. Ze ondersteunen mensen in de stappen die zij nemen tijdens hun herstelproces. Doordat deze professionals zelf ook moeilijke situaties hebben moeten overwinnen, ontstaat er ruimte voor vertrouwen en gelijkwaardigheid. Essentieel voor iemands herstelproces.

Brede inzetbaarheid

Binnen Pameijer werken ervaringsdeskundigen in verschillende functies: beleidsmatig, coördinerend, uitvoerend en assisterend. Zij ondersteunen mensen bij wonen en werken, geven regelmatig ontwikkel- en hersteltrainingen en begeleiden ontwikkel- en herstelgroepen. Ook in organisaties buiten zorg en welzijn kunnen ervaringsdeskundigen worden ingezet, bijvoorbeeld op HRM afdelingen of bij gemeenten. In allerlei situaties waarbij vertrouwen van mensen essentieel is om in beweging te komen.

Meer info?

Bent u benieuwd naar wat ervaringsdeskundigen voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met Lenneke Elfers.

Lees het verhaal van Nicoline.

 

Vertel het door